Omgeving

Ede Staal bezingt het pure en weidse land in een ode aan Groningen:

Het verrassende en zeer afwisselende landschap van het Groninger platteland is vormgegeven door een eeuwenoud krachtenspel tussen mens en water.
Wie denkt dat het “kale Groningen” niets te bieden heeft, zit volledig naast. Er zijn geen bergen, maar wel imposante wolkenluchten en vergezichten die altijd blijven boeien. Het is hier altijd mooi,  ieder seizoen heeft zijn eigen schoonheid.  De kleine authentieke dorpen zijn hoog en droog gebouwd op wierden. Ze liggen met hun oude Romaanse kerken en molens als parels verspreid in het ruime en open landschap.
Groningen grenst in het noorden aan de Waddenzee, omgeven door ongerepte natuurgebieden. In het westen ligt het nationaal park Lauwersmeer, een waar vogel paradijs. Niehove ligt in één van de oudste cultuurlandschappen van Europa.
De stad is een bruisende studentenstad. De jongste stad van Nederland kent een lange, roerige geschiedenis en dat is te zien aan de historische pakhuizen, hofjes en gebouwen. Groningen is ook een stad met lef, de stad heeft de meest vernieuwende architectuur binnen haar grenzen. En Groningen is ooit verkozen tot Beste Binnenstad, omdat het er zo goed toeven is.