Park Lauwersmeer

‘s Nachts de donkerste plek van Nederland

In vroegere tijden stroomde zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Na de watersnood van 1953 stond Rijkswaterstaat voor de keuze de dijken rond de Lauwerszee te verhogen tot deltahoogte, of de zeearm af te sluiten. De zee werd afgesloten. In 1969 kwam een einde aan 1000 jaar Lauwerszee. Na de afsluiting zag het Lauwersmeer eruit als een stuk van de Waddenzee bij eb. Het was een zand- en slikvlakte met bochtige geulen en prielen. Het water was nog zout. Door het doorspoelen van regenwater uit het omliggende land  was het water na een paar maanden al zoet. Veel later werd ook de bodem zoeter en gingen er planten op de oude wadplaten groeien. In de eerste jaren zijn grote delen hiervan vrijwel aan hun lot over gelaten, zodat veel natuur ontstond. Zee werd meer; meer werd wildernis op de grens van Groningen en Friesland Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap, een echt vogelparadijs. Dat is zo bijzonder dat het in 2003 is aangewezen als Nationaal Park Lauwersmeer. Het park is nu een belangrijk vogelgebied, waar veel watervogels leven, zoals lepelaars, grutto’s en aalscholvers. Verder komen er buizerds voor en in het najaar wilde zwanen en brandganzen. Op één dag dertigduizend brandganzen zien overvliegen; dat is imposant. Sinds enkele jaren worden er regelmatig zeearenden gespot. Vanuit een vogelkijkhut zijn de vogels, zonder ze te verstoren, van dichtbij te bekijken. Vergeet niet dat er ook vossen leven en er schotse hooglanders en konikpaarden grazen. Die zorgen er voor dat het gebied haar open karakter behoudt. Het mooie van deze dieren is dat ze zich jaarrond prima zelf kunnen redden.
Orchideeën vinden is geen probleem in het. Deze zeldzame bloemen leven graag op een voedselarme en kalkhoudende bodem. Er komen maar liefst meer dan 10 verschillende soorten voor. Sommige van deze soorten zijn heel zeldzaam en staan in afgesloten gebied. Hier bevindt zich de laatste groeiplaats van de Honingorchis (Herminium monorchis)in Nederland.
Voor wandelen en fietsen is er een uitgebreid net aan paden door wuivende rietvelden, langs prachtige orchideeënvelden en door jonge aangelegde bossen. Staatsbosbeheer heeft er tien met kleur gemarkeerde wandelingen uitgezet, in lengte variërend van 2 tot 7,5 kilometer. Voor de doorgewinterde fietser is het Rondje Lauwersmeer een aanrader. Deze route van circa 45 kilometer gaat langs de mooiste plekjes.
Het water is een lustoord voor watersportliefhebbers: zeilen, kanoën, surfen, kitesurfen, alles is mogelijk. Het meer heeft verschillende recreatiesteigers en in het midden een paar kleine eilandjes, waar de bootliefhebber aan kan leggen. Bij het Nieuwe Robbengat ligt een aantal recreatiestranden. Er is bij de stranden voldoende parkeergelegenheid, toiletgebouwen en verschillende horecagelegenheden.
Lauwersoog is een bijzondere locatie tussen twee natuurgebieden; de Waddenzee en het Lauwersmeer tussen zoet en zout. Een belangrijke buitendijkse vissershaven en heeft een eigen visafslag.
Vanuit Lauwersoog vertrekt de boot naar Schiermonnikoog.